Lichtboxen Cornelis Kloos

In de jaren 1950 maakte de van origine Rotterdamse kunstenaar Cornelis Kloos een serie ‘aqualuxen’; dubbelzijdig beschilderde aquarellen, bedoeld om via een lichtbron te bekijken. Het realiseren van die lichtbron kwam er bij Kloos echter nooit meer van. Toen jaren later een deel van de serie eigendom werd van een vriend van Bart Tangermann, kunsthandelaar Guus Maris, bedachten ze samen een andere manier om de aqualuxen alsnog te maken. Ze maakten foto’s van de aquarellen, die ze tussen plexiglas klemden in een houten box met een lichtje. De Haarlemse gebroeders Vennik tekenden voor de productie van zestig boxen. Bart hoopt hiermee dat hij er in geslaagd is het werk te tonen zoals Kloos dat ooit heeft bedoeld.Cornelis Kloos werd geboren in 1895 in Rotterdam. Hij volgde lessen op de Koninklijke Academie in Den Haag en bij beroemde kunstenaars als Hans Hofmann in München en André Lhote in Parijs. Hij was lid van onder meer Pulchri Studio en de Haagse Kunstkring. In 1976 overleed hij. Kloos was de uitvinder van de ‘aqualux’: een dubbelzijdig beschilderde aquarel, bedoeld om op een lichtbak te bekijken. Nog voor het tijdperk van de kleurentelevisie bedacht hij al dat hier op een of andere manier toekomst in zou zitten….

Meer weten over Cornelis Kloos? Zijn dochter maakte deze website: https://corneliskloos.com/

Bij Wo-ow vind je een aantal lichtboxen (hieronder gemarkeerd met een *), de overige boxen zijn via Bart Tangermann beschikbaar, en kunnen in overleg worden bekeken en evt. aangeschaft. Hieronder vind je een totaaloverzicht van de lichtboxen die nog te koop zijn.

De prachtig gemaakte lichtboxen zijn van mdf, grijs-groen van kleur, voorzien van ophang-systeem, led-verlichting en ongeveer 2,00 m snoer plus schakelaar. De afmetingen zijn (plm) (BxHxD) 41,5 x 60,5 x 15 Een box kan naar keuze worden opgehangen of neergezet.

De prijs voor een lichtbox is 200,=

Neem contact op met Maaike (Maaike@wo-ow.nl, 06-55330909) als je meer wilt weten over en/of geïnteresseerd ben in een (bepaalde) box.